Förord

När det kom till att titta på vad för anläggning vi skulle använda i Bryggeriet så fanns

det en hel del på marknaden. Dessa anläggningar kostade en hel del pengar och tittar

man på vad man får för dom så bestämde vi oss att bygga en helt nytt baserat på våra idéer.

Detta bryggverk som som produceras i Tyskland skulle kosta inkl moms  ca. 275.000:- till detta så bör man ha ett par lagertankar med kylning.   Lägger vi till  3 st lagertankar med kylning och ett styrsystem så kommer vi upp till den underbara summan av ca. 350.000:- ……

Vi återkommer med var vårt kostade att uppföra…..

Lokal

Vi valde att husera vårt bryggeri i ett gammalt garage som har anor från 1900 talets början. Vi har tagit fram takbjälkarna och rustar upp lokalen så att den blir en bra och säker ”hantverkslokal”. Vatten och avlopp kommer att dras in i lokalen. För att få tillgång på ett eget vatten,  med en kvalité som skall passa med våra smakrika öl så borrade vi efter vatten. Först när vi kom ner på 100 meters djup blev vi nöjda med vattnet. Nu kommer vi att ha tillgång till eget ”Källvatten”, en viktig del i vår strävan mot goda öl.

Vattentanken

Den första tanken som vi stöter på i tillverkningen av ölen är vattentanken där vi tar in källvattnet, för att koka och värma vatten till mäskkaret.

Mäskkaret

Ifrån vatten tanken så släpper vi ner vattnet (65-68 grader) ner i vårt mäskkar, där kommer vi att ha värmekabel runt för att kunna hålla tempen konstant mot inställt bör värde under hela mäskningen.

Koktank

Ifrån mäskkaret så släpper vi ner vörten till koktanken där vi kommer att tillsätta en hel del olika ingredienser av olika slag. En del av bryggningen kommer att vara hemlig (endast för att kunna bevara vår ställning som ett hantverksbryggeri i topp klass).

Kyltankar

För att kunna göra olika slags ölsorter så har vi införskaffat 3 st lagertankar med individuell styrning för temperaturen. Efter kokningen så kopplar vi upp en pump och en platt värmeväxel där efter släpper vi på vörten från koktanken och pumpar över och kyler vörten till under 20 grader innan den når lagertanken. Där efter slår vi på jästen och sedan väntar vi på ”underverket”.

Kylmagasin

Man vill ha bra med kylkapacitet när man skall producera lite tex. en ”Lager”mm. Om kylmaskinen skulle krångla så är man i ”hissen” men har man installerat en extra tank som kan hålla kylan minst 24 tim slipper man vara orolig…

Processbild

För att kunna göra ett styrprogram för vårt bryggeri så var vi tvungna att visa på hur utrustningen satt ihop och vad som behövde styrning. Det som är viktigt när vi skall försöka att hålla en bra smak repeterbarhet på våra olika recept är att kunna ha bra koll på olika processparametrar under hela bryggnings processen.

Styrprogram

Vi håller på och jobbar på ett styrprogram som kommer att revolutionera hantverksbryggerierna. Genom att vi samlar in data automatiskt under hela bryggprocessen kommer vi att få hjälp med sådant som tar mycket tid och är en källa till fel när man manuellt samlar in  samma data. Recept och process i samma program kommer som sagt att ge oss fördelar då programmet kommer att bli smartare ju fler bryggningar vi gör. Programmet kommer att kunna hjälpa till med att tala om vilka fel vi gjort och ge råd om lösningar. Vi kommer att ha en process bild på en 15″ touchescreen kopplad till en BeckHoff CPU med tillhörande PLC. den kommer att vara uppkopplad mot internet så att vi kan få realtidsvärden var som helst där vi har en dator eller Smartphone. Bilden nedan är från ett tidigare projekt(vår egen bild kommer snart).

Slutord

Läser ni dessa rader så vet vi att ni har öl i blodet och att ni är riktigt intresserade av att brygga öl.

Häng på vårt äventyr och följ oss här på bloggen och senare på Facebook och instagram.

Kamratliga Öl hälsningar

Bryggeri Sjövik